Fenomenul creșterii social media și a platformelor de vânzare online aduce consumatorilor o ofertă din ce în ce mai variată de produse ce pot fi cumpărate rapid și sigur, ajutându-i să economisească, inclusiv în privința timpului dedicat acestei activități, spre deosebire de comerțul tradițional. Fiecare achiziție în parte, fie că este cazul comerțului tradițional sau al celui electronic, este supusă anumitor reglementări, cu scopul de a proteja consumatorii în alegerile pe care le fac.
Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a pregătit o sinteză a celor mai relevante informații care să îi sprijine pe comercianții și consumatorii de comerț electronic din România în conștientizarea fenomenului produselor contrafăcute, recunoașterea acestui tip de produse și cele mai la îndemână modalități de a ne proteja față de fenomenul contrafacerii.
Ce înseamnă contrafacerea unui produs?
În general, contrafacerea este ințeleasă ca fiind procesul prin care un produs cu caracteristici identice sau foarte similare unui alt produs este introdus în piață în vederea comercializării, prin încălcarea legislației și a drepturilor de proprietate intelectuală ale produsului original.
Cele mai cunoscute operațiuni de contrafacere sunt:
Cele mai populare categorii supuse contrafacerii sunt produsele din categoria fashion (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii), precum și accesoriile IT sau pentru telefoane.
Contrafacerea presupune, de fiecare dată, nerespectarea atât a standardelor de calitate impuse prin lege, cât și a drepturilor de proprietate intelectuală ale deținătorilor. Astfel, produsele contrafăcute comercializate în piață pot avea impact asupra sănătății cumpărătorilor, dar și asupra mediului înconjurător.
Impactul produselor contrafăcute
Fenomenul contrafacerii afectează în mod direct atât comercianții ale căror produse sunt imitate sau reproduse în mod fraudulos, cât și cumpărătorii care aleg, conștient sau nu, să le cumpere.
În schimb, pentru cei implicați direct în producerea produselor contrafăcute, întreaga industrie este o sursă profitabilă de venituri. În acest sens, de cele mai multe ori sunt utilizate resurse limitate, materii prime sau mijloace tehnologice de o calitate inferioară standardelor impuse prin lege, compromisuri din lanțul producției ce se regăsesc ulterior în calitatea produsului final, comercializat în piață.
Cum recunoaștem un produs contrafăcut?
Pentru a verifica dacă un produs provine de la un producător/comerciant ce respectă legislația privind standardele de calitate impuse există o serie de metode de verificare. Cu toate că aceste metode de verificare diferă în funcție de categoria produsului, elemente precum existența unei etichete, ambalarea corespunzătoare a acestuia și livrarea împreună cu instrucțiunile de utilizare sunt obligatorii pentru orice produs comercializat.
De altfel, eticheta poate fi considerată cartea de identitate a oricărui produs și ar trebui să fie prezentă pe fiecare în parte. Informațiile pe care le oferă cumpărătorilor sunt semnificative în identificarea calității produsului, precum materialele din compoziție sau țara de proveniență. De exemplu, în cazul articolelor de încălțăminte, eticheta conține informații despre cel puțin 80% din materialul confecționat, referindu-se atât la suprafața exterioară, cât și la suprafața interioară.
Eticheta este utilă și producătorilor, datorită naturii informațiilor înscrise pe aceasta, în special în cazul eventualelor reclamații referitoare la calitatea sau întreținerea articolelor vestimentare. Mai mult, în situația în care se constată că producătorii introduc în piață produse neetichetate sau etichetate necorespunzător, pot fi sancționați, inclusiv prin retragerea produselor în cauză de pe piață.
Care sunt caracteristicile unei etichete ?
Și în cazul accesoriilor, de la genți până la ochelari de soare, eticheta este un element necesar pentru stabilirea calității acestora. Spre exemplu, în situația achiziționării unei perechi de ochelari de soare, orice produs de acest fel trebuie să aibă:
În ceea ce privește instrucțiunile de utilizare a produsului, cel puțin în cazul accesoriilor IT și pentru telefoane, cumpărătorul ar trebui să se asigure că acestea se regăsesc în cutia produsului, împreună cu documentele de calitate (certificate de garanție, conformitate etc), fiind garanția respectării legislației aplicabile pentru vânzarea respectivei categorii de produs. Informații precum cele privind condițiile și limitările de utilizare, instrucțiunile de bază privind siguranța, precum și detaliile referitoare la modul de înlăturare/reciclare a produsului indică faptul că producătorul a furnizat un produs conform, ce a fost supus în procesul de producție filtrelor și testelor de calitate, fiind sigur pentru utilizarea în condițiile pentru care a fost produs.
Cum ne putem proteja în mediul online de fenomenul contrafacerii?
Pentru orice achiziție în parte, fie că este vorba despre comerțul electronic sau cel tradițional, există cel puțin două variante prin care un consumator se poate asigura că produsul/produsele sunt originale și respectă standardele de calitate impuse prin lege: metodele individuale de verificare a comerciantului sau a produsului, precum și pârghiile conferite de legea aplicabilă vânzării de produse. Din punct de vedere legal, autoritățile, furnizorii, dar și platformele de vânzare online și comercianții tradiționali colaborează în vederea combaterii fenomenului contrafacerii.
În ceea ce privește comerțul electronic, metodele individuale de verificare a produsului (citirea etichetei, ambalarea corespunzătoare și livrarea împreuna cu instrucțiunile și documente de calitate) pot fi utilizate numai după momentul achiziției. Din acest motiv, pentru comerțul electronic, este necesară o verificare în prealabil a platformei de vânzare online. Astfel, în alegerea comerciantului, este recomandat să vă îndreptați către platforme de vânzare online cunoscute în piață, precum și către rețelele de magazine mari.
Afișarea unor date de contact eronate, incomplete sau chiar lipsa afișării acestora, precum și neprezentarea condițiilor referitoare la livrare, retur sau garanție sunt indicii că platforma online de vânzare ar putea să nu fie transparentă și că ar fi prudent să vă gândiți de două ori înainte de a proceda la achiziționarea acelui produs. O altă măsură pentru achiziția unor produse sigure este prin intermediul distribuitorilor autorizați, care pot oferi dovada privind calitatea produsului, fie prin afișarea pe platforma de vânzare online, fie prin punerea la dispoziția cumpărătorilor a documentelor ce atestă calitatea de distribuitor autorizat al produselor.
Poate cel mai evident element care ridică suspiciuni cu privire la calitatea produselor este prețul acestora. Un preț care la prima vedere pare prea bun pentru a fi adevărat, în cele mai multe dintre situații, se va dovedi că a fost într-adevăr prea bun pentru ca produsul să fie unul original. Pentru evitarea achiziției unui produs contrafăcut, comparați prețurile produsului pe care doriți să îl achiziționați cu prețurile din alte magazine.
De altfel, în situația în care nu sunteți convinși cu privire la orice produs pe care l-ați achiziționat sau v-ați răzgândit în privința acestuia, trebuie să aveți în vedere faptul că legislația europeană vă oferă, în cazul cumpărăturilor online, dreptul de a vă retrage din contract fără nicio justificare, precum și de a returna produsul, în termen de 14 zile de la data achiziției, cu anumite exceptări legale[1], care trebuie menționate pe pagina magazinului electronic.
DESPRE ARMO:
Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) este asociația reprezentativă a magazinelor online din România, având ca obiective principale dezvoltarea comerțului online în România ca metodă modernă și mai eficientă de comerț, susținerea magazinelor online și a mediului e-commerce local, respectiv reprezentarea intereselor membrilor săi în faţa oricăror autorități, persoane fizice sau juridice, române sau străine.
Pentru consolidarea sectorului și protejarea reputației comerțului electronic din România, una din misiunile asumate de ARMO este aceea de a oferi informări publice periodice către presă și consumatori. Prezentul ghid este un astfel de material, menit să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la comercializarea online a produselor contrafăcute, riscurile pentru comercianții și consumatorii implicaţi în acest fenomen, precum și modalitățile pe care noi toți le avem la îndemână pentru a ne proteja și a contribui la combaterea comercializării produselor contrafăcute.
În ceea ce privește fenomenul comercializării produselor contrafăcute în mediul online, ARMO, împreună cu membrii săi, și-a asumat în mod public și ferm angajamentul cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și necomercializarea unor asemenea produse. Codul de bune practici, pe care fiecare nou membru care se alătură ARMO trebuie să îl semneze și respecte, este o declarație de principii ce include și necomercializarea unor produse contrafăcute sau piratate, fiind expresia garanției respectării drepturilor atât a producătorilor de produse, cât și a consumatorilor care aleg să facă cumpărături online.
[1] Exceptările de la dreptul de retragere sunt prevăzute la articolul 16 al Directivei 2011/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011, transpusă în legislația națională prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2014