Impactul Covid-19 asupra comerțului online – RAPORT Ecommerce Europe
Sondajul privind impactul COVID-19 asupra comerțului electronic a fost realizat de Ecommerce Europe în contextul celui de-al doilea val al pandemiei în Europa de la finalul anului 2020. Sondajul a fost adresat asociațiilor naționale membre Ecommerce Europe, iar răspunsurile acestora subliniază situația actuală din diferite țări europene. Din 19 respondenți, 17 au raportat o carantină completă sau parțială și au explicat efectele acesteia asupra comerțului electronic și asupra celui tradițional.
Fragmentarea în ceea ce privește definirea categoriilor de magazine esențiale și a reglementărilor privind soluțiile de livrare click-and-collect (un astfel de serviciu fiind permis în unele țări și limitat sau chiar indisponibil în alte țări) a fost identificată de către respondenți ca fiind o provocare actuală majoră în spațiul european. În ceea ce privește percepția comerțului electronic în timpul crizei COVID-19, toți respondenții raportează o percepție publică pozitivă.
În timp ce în unele țări au existat obiecții cu privire la efectul negativ al comerțului electronic asupra magazinelor locale offline, răspunsurile primite în urma sondajului și experiențele raportate de membrii Ecommerce Europe demonstrează că, pentru mulți întreprinzători tradiționali care au fost nevoiți să își închidă magazinele fizice, comerțul electronic a devenit o linie de salvare, permițându-le să își continue activitățile în timpul carantinei în mediul online.
În plus, respondenții raportează că serviciile de livrare a coletelor s-au adaptat mai bine în timpul celui de-al doilea val al pandemiei, experimentând întârzieri mai mici, în ciuda cererii crescute din perioada sărbătorilor. Cu toate acestea, în patru țări întârzierile existente au fost raportate ca fiind „grave”.
În cele din urmă, în ciuda cererii crescute a comerțului electronic în ultimele luni, sondajul arată o imagine nuanțată a impactului COVID-19 asupra industriei. În timp ce multe sectoare au înregistrat, în general, creșteri ale vânzărilor, există și un segment semnificativ care a cunoscut o scădere a vânzărilor, unele sectoare confruntându-se cu o lipsă totală de vânzări. Spre exemplu, serviciile de comerț electronic precum vânzările de bilete de călătorie experimentează o scădere a vânzărilor între 40% și 70%. În plus, în timp ce sectorul modei a cunoscut unele îmbunătățiri, în special în ceea ce privește îmbrăcămintea de casă, cererea pentru alte tipuri de încălțăminte și ținute rămâne scăzută. Cu toate acestea, majoritatea respondenților rămân plini de speranță pentru viitor, observând că accelerarea digitalizării întreprinderilor din Europa, ca o consecință a pandemiei COVID-19, va duce la o creștere continuă a sectorului, dezvoltare determinată atât de întreprinderi, cât și de consumatori.
Potrivit sondajului, pentru sectorul comerțului electronic se așteaptă o creștere decisivă a vânzărilor de produse în 2021 și o posibilă creștere a vânzărilor de servicii, în funcție de severitatea măsurilor COVID-19.
Mai multe informații se regăsesc în raportul complet disponibil în limba engleză aici.